E-ihracat yaparken ürün için tercih edilecek lojistik yöntemi, birçok farklı açıdan değerlendirilerek verilmesi gereken bir karardır. Markanın satış hızı, operasyon maliyeti, ürün özellikleri, rakipler, hedef pazaryeri gibi birçok faktöre göre uygun lojistik yöntemi değişebilir. 

Bu yazıda, e-ihracatta lojistik yöntem seçimi üzerine daha detaylı bir değerlendirme yapacağız ve markaların hangi durumlarda uçak nakliyatını tercih etmesi gerektiğini, hangi durumlarda ise yurtdışı depolamanın daha uygun olduğunu inceleyeceğiz.

  • Ürünün Kategorisi ve Diğer Özellikleri:

Ürünlerinizin kategorisi, boyutları ve özellikleri lojistik yöntemi seçiminde doğrudan etkilidir. Bazı ürünler özellikleri veya boyutları sebebiyle uçak ile gönderime uygun değildir, bu nedenle fulfillment (sipariş karşılama) seçimleriniz ürün özelliklerine, boyutlarına ve taşınabilirliğine uygun olmalıdır. Örneğin,ürünün boyutu ve ağırlığı yüksek veya ürün yanıcı patlayıcı ürünler kategorisine giren bir ürün ise uçak ile teslimata uygun değildir, kara ve deniz yolu üzerinden yurtdışı depolara gönderilir ve yurtdışı depolar üzerinden sipariş karşılama sistemi ile ürünler satışa açılmalıdır. 

  • Ürün Lojistik Maliyeti

Bir lojistik yöntemi seçerken operasyon maliyeti dikkate almanız gereken önemli bir faktördür. Doğrudan ürününüzün satış fiyatına yansıyacak olan bu maliyet ile rakipleriniz ile rekabet etmekte zorlanmamanız için lojistik maliyetinizi en düşük seviyede tutabiliyor olmanız gerekir. Operasyon maliyeti ürünün ölçülerine, ağırlığına ve hacimsel ağırlığına göre değişir. Bu nedenle ürüne göre operasyon maliyetlerinizi hesaplayıp doğru modele karar vermeniz gerekir. Örneğin, düşük desili ürünleri uçak ile, yüksek hacimli & ağır ürünleri kara veya gemi yolu nakliyesi üzerinden yurtdışı depolama ile son kullanıcıya ulaştırmak çok daha uygun maliyetlidir.

  • Teslimat Süresi:

Eğer ürününüzün boyut, kategori ve özellik ile ilgili bir kısıtlaması yok ise, lojistik maliyetleri farklı modellerde de birbirlerine yakınsa ürünlerin teslimat süresi de lojistik yöntemi seçiminde önemli bir faktördür. Eğer müşterilerinizin hızlı teslimat beklentisi varsa, yurtdışı depolar üzerinden gönderdiğiniz hızlı teslimat seçeneği ile ilerlemelisiniz. Ancak, müşterileriniz için daha uzun bir teslimat süresi kabul edilebilir ise, uçak ile Türkiye’den direk son kullanıcıya standart kargo teslimatta tercih edilebilir. 

Tabiki bu noktada hangi ülkeye teslimat yapıldığı ve hangi kargo ile yapıldığı da önemlidir, eğer express kargo ile gönderim yapılıyor ise 2-3 günde teslimat mümkündür. Fakat bu seçimde maliyet olarak daha yüksek olacaktır.

  • Ürün Talep Hızı

E-ihracat yapan bir marka olarak, düşünmeniz gereken diğer bir faktör ise, müşterilerinizin ürüne olan talep hızıdır. Eğer ürünleriniz hızlı satış yapıyor, ürünlerinize talep hızı yüksekse, müşteri memnuniyetini sağlamak için ürünlerin yurtdışında depolanması ve son kullanıcıya yurtdışı depolarınız üzerinden hızlı bir şekilde teslim edilmesi en mantıklı seçenek olacaktır. Örneğin, hızlı tüketim ürünleri, müşteriler tarafından hızlı teslimat beklenen ürünlerdir ve bu ürünlerin stoklarını yurtdışında tutarak hızlı teslimat sağlamak önemlidir. Fakat satışa yeni başlamış, çok varyantlı veya satış performansı henüz belli olmayan bir ürün ise Türkiye’den Uçak ile gönderim yönetimi ile ürünün performansını doğru şekilde ölçümledikten sonra yurtdışında depolama yönetimi uygun bir seçenek olacaktır.

Ayrıca Black Friday, 11.11 gibi kampanya dönemlerinde beklenmedik talep artışları durumunda, hızlı teslimat sağlamak için uçak ile teslimat tercih edilebilir. Ancak,ürüne daha öncesinde düzenli bir talep varsa kampanya dönemleri öncesinde yurtdışı depolara kampanya döneminde satılması planlanan ürün adedi hesaplanarak stok gönderimi gerçekleştirilmelidir.

  • Ürün Rakipleri

Ürün rakiplerinizin teslimat hızı ve yöntemi de ürün için doğru lojistik yöntemini belirlerken dikkate almanız gereken bir faktördür. Rakipleriniz hızlı bir gönderim yapıyor ise sizin de hızlı bir şekilde teslimat gerçekleştiriyor olmanız rekabet edebilmeniz için elzemdir. Bu nedenle doğru lojistik yöntemini belirlerken mutlaka ürünün kategorideki rakiplerinin tercih ettiği lojistik yöntemleri incelenmelidir.

  • Pazaryerindeki Müşteri Beklentileri:

Son olarak, pazaryerindeki müşterilerin teslimat süre beklentileri de dikkate alınmalıdır. Bazı pazaryerlerinde müşteriler hızlı teslimat beklerken, diğerlerinde daha uzun süreler kabul edilebilir. Bu nedenle, müşteri beklentilerine uygun bir lojistik yöntemi seçilmelidir. Örneğin, AliExpress gibi hızlı teslimat beklentisi olan pazaryerlerinde uçak nakliyatı tercih edilebilirken, Amazon gibi pazaryerlerinde yurtdışı depolama daha uygun olabilir.

Sonuç olarak, hangi lojistik yönteminin tercih edileceği, belirli ihtiyaçlara, ürün özelliklerine ve pazaryerindeki müşteri beklentilerine göre değişir. Markanızın ihtiyaçlarına en uygun lojistik çözümünü bulmak için dikkatlice planlama yapılmalı ve tüm faktörler değerlendirilmelidir. Özellikle, operasyon maliyeti, ürün özellikleri, teslimat süresi ve müşteri beklentileri gibi faktörlerin hepsi göz önünde bulundurulmalıdır.

Ayrıca, E-ihracat Fulfillment teşviklerinden faydalanmak için ise yurtdışı depodan ürünlerin gönderilmesi gerekiyor. Uçak ile gönderimde teşviklerden faydalanamıyorsunuz.

MegaMerchant olarak, lojistik yöntemi seçimi konusunda detaylı bir analiz yapıyoruz ve her ürün için en uygun stratejiyi belirliyoruz. Örneğin, hızlı satış yapan ve talep hızı yüksek olan ürünlerimiz için yurtdışı depolar üzerinden teslimatı tercih ediyoruz, çünkü müşterilerimizin memnuniyetini en üst düzeyde tutmak ve rekabet avantajı sağlamak istiyoruz. Ancak, daha uzun bir teslimat süresi kabul edilebilecek ürünlerimiz, yeni satışına başladığımız performansını bilmediğimiz düşük desili ürünlerimiz için uçak yöntemini tercih ediyoruz.

Unutmayın, e-ihracatta başarı olmanın yolu ürüne ve lojistik süreçlerine uçtan uca hakim olmak ve doğru kararları vermek için tüm faktörleri dikkatlice değerlendirmekten geçer. Doğru fulfillment (sipariş karşılama) yöntemiyle yüksek müşteri memnuniyeti, iyi mağaza puanları ve sadık müşteriler kazanabilirsiniz. Her markanın ihtiyaçları farklı olduğu için, tek bir doğru cevap yoktur. Ancak, iyi bir planlama ve analiz ile en uygun lojistik stratejisini belirlemek mümkündür.

Son Gönderiler

İletişime Geç